Vi rejste på valgdagen

Nå, men så må vi jo endnu gang prøve at brevstemme, bemærkede min kone forleden dag, da den danske statsminister valgte at udskrive folketingsvalg på en dato, hvor vi ikke er hjemme. Sagen er, at jeg skal til et møde med en samarbejdspartner i Baltimore, og i den forbindelse valgte vi så at tage derover begge to og så holde en god uges ferie i forlængelse af min arbejdsrejse.

Jeg fandt et par billige flybilletter til USA på nettet, som tidsmæssigt passede fint med mine forretningsmæssige planer. De billetter købte jeg på stedet, og min billet er naturligvis på mit firmas regning, mens vi selv må betale min kones billet af egen lomme.

Og hun havde selvfølgelig ret, min kone, for ingen af os har nogensinde prøvet at være sofavælgere, så vi vil under alle omstændigheder afgive vores stemme, og så må det nødvendigvis blive en brevstemme.

Selv da vi for nogle år siden valgte at holde fire ugers ferie i Thailand i en periode, hvor der skulle afholdes folketingsvalg herhjemme, undlod vi heller ikke at stemme. Vi havde købt vores flybilletter til Thailand, da valget så pludselig blev udskrevet dagen før, vi skulle rejse. På det tidspunkt var der endnu ikke åbent for at afgive brevstemmer, men vi henvendte os senere på den danske ambassade i Bangkok, hvor vi så kunne afgive vores stemme.

Jeg kan godt huske, hvornår vi første gang var ude for at skulle brevstemme. Det var nemlig i forbindelse med den danske afstemning om deltagelse i euroen for cirka 15 år siden. Den gang var vi blevet inviteret til en uges ophold hos vores datters au pair familie i en mindre by lidt udenfor London. Vi mente egentlig ikke, at vi havde for godt råd til den rejse, men vi fandt et par tilpas billige flybilletter til London, så vi valgte at tage imod tilbuddet. Afstemningen hjemme i Danmark foregik, mens vi var i England, så det blev første gang, vi brevstemte inden afrejsen.

Et par af vores gode bekendte føler sig ikke nær så forpligtet til at deltage i valg eller folkeafstemninger, som vi gør. Da vi havde folketingsvalg for fire år siden, havde de inden valgets udskrivelse købt flybilletter til Paris hos rejsepriser.dk, hvor de skulle holde ferie i netop den uge, valget blev afholdt. Vi havde lidt diskussion om det, for både min kone og jeg mener, at vi er forpligtede i forhold til vores demokratiske samfund til at gøre alt, hvad der står i vores magt for at få afgivet stemme til valgene, men vores bekendte trak bare på skulderen med en bemærkning om, at deres stemmer nok ikke ændrede så meget ved valgresultatet.

Men den diskussion har nu nok alligevel sat sine spor, for da vi sidste gang havde kommunalvalg, holdt de ferie i Tyrkiet, fordi hendes forældre har en lejlighed i Antalya. De havde købt et par billige flybilletter til Tyrkiet i god tid, men i den situation valgte de trods alt at afgive brevstemmer, inden de tog af sted på ferie.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *