Smerter og massage

Du har ondt i ryggen i dag. Det er sådan en stødende og brændende smerte. Lige lidt over lænden. Du ved godt, at det er helt naturligt for høje mennesker, at de får ondt i ryggen. Men i dag er det ekstra slemt. Du plejer at kunne lindre smerterne i ryggen ved at gå en tur. Helst på et lidt ujævnt terræn, som fx en skovsti. Men i dag har du slet ikke modet til at gå en tur. Det gør bare ondt. Du har ikke lyst til at tage smertestillende midler. Du ved, de hjælper, men du kan ikke lade være med at tænke, at smertestillende midler kan lindre smerten så meget, at hvis du virkeligt har en alvorlig skade i ryggen, så vil du ikke mærke det. Det er en lidt bøvlet situation, du er havnet i.

Måske en omgang massage

Lige nu ligger du på sofaen og ømmer dig. Du føler virkeligt, at du er ret miserabel. Der var mange ting, du gerne ville have gjort i dag. Fx at få sat den knage op ude i entreen. Det er udelukket. Måske burde du overveje at få noget massage? Der er masser af muligheder for at få massage i København og i Valby. Men du skal måske lede efter en særlig form for massage, som sigter netop på lindring af smerter i ryg og lænd?

Du har overvejet det. Du har da også i sin tid fundet en massør, som var specialiseret i at give sportsfolk massage. Du prøvede det også, og det fungerede fint. Selvom den form for massage, måske ikke lige var, hvad du havde brug for.
Du har nemlig brug for almindelig smertelindrende massage, hvor massøren ganske blødt får arbejdet muskler og væv igennem. Uden at du egentlig mærker, at musklerne bliver æltet igennem. Bare sådan så du får løsnet op i det område, der smerter dig, og du føler, at spændingerne og smerterne fortager sig.

Hvis jeg var høj, og havde de problemer med ryggen, som du har, så ville jeg kontakte forskellige massører for at høre om deres erfaringer med at give folk almindelig massage som led i deres smertelindring. Heldigvis er der mange dygtige massører her i landet. Du kan søge efter en massage i Valby, hvis du bor der – og finde en, som har klinik tæt på din bolig. Eller du kan søge efter en massør i Skælskør, hvis det er dér du bor. Du skal nok finde en god massør. Og ja, almindelig massage gør ikke kun godt for ryggen. Den gør faktisk godt for hele dit velvære. Der sker nemlig det, at når du bliver masseret, så udskiller din krop nogle hormoner. Det er de hormoner, som får dig til at føle dig godt tilpas. Og er det ikke det, du skal: Føle, at du ikke har smerter, men har det godt. Du kommer simpelthen i bedre humør. Og ja, du ved godt, hvad jeg vil sige nu, ikke? Er det ikke rarere for dig og din familie, at du er i godt humør? Ingen bryder sig om det, når du er gnaven, vel?

Hælsporen glemmer du aldrig

Du har engang for mange år siden haft en hælspore. Den opstod, fordi du trænede alt for meget på fodboldbanen. Du var meget aktiv på holdet, og din træner var da også glad for din indsats, når I var til kamp med andre fodboldhold. Dengang fik du besked på, at din hælspore ville forsvinde. Du skulle bare være tålmod. Og ja, du var da også tålmodig. I flere måneder. Du lyttede til din fysioterapeut, og du lavede alle de øvelser, du kunne. Du fulgte anvisningerne til punkt og prikke.

Men nu har du så en mistanke op, at hælsporen er vendt tilbage. Du har faktisk ret stærke smerter under hælen. Lige på det punkt, hvor det også gjorde ondt for mange år siden. Det gør faktisk mest ondt om morgenen, inden du står ud af sengen. Der er dage, hvor du ville ønske, at du bare kunne blive liggende. Men det kan du jo ikke. Du skal ud af sengen. Dagen skal i gang. Du skal passe dit job. Og når du først er kommet ud af sengen, så er det, som om smerten ligesom fortager sig. Du glemmer den i løbet af dagen. Det må du ikke.

Behandling af hælspore er mulig

Du må ikke ignorere den smerte, du føler. Du skal gøre noget ved den. Det er nemlig sådan at har vi først haft en hælspore, så vil der være en svaghed i vævet, der forbinder musklerne og knoglerne under hælen. Og det betyder, at du er sårbar. Det betyder faktisk, at hælsporen kan komme tilbage. Og de smerter, du føler om morgenen, kan være et første tegn på, at du måske er ved at danne en hælspore igen. En hælspore er jo en slags forkalkning på det punkt, hvor der er inflammation i vævet under hælen. Det ved du allerede alt om. Du ved også, at det tager lang tid at komme af med en hælspore.

Du skal derfor kontakte en fysioterapeut, som kan hjælpe dig af med den begyndende hælspore. Og det er bedre at gøre det, når smerterne opstår end at vente til, at du simpelthen får alt for stærke smerter. En klinik som Copenhagen Physio er eksperter i blandt andet hælsporebehandling. Du vil jo ikke ende med at blive nødt til at gå med indlæg i skoene. Du vil gerne blive ved med at kunne gå normalt. Og det kan fysioterapeuten sagtens hjælpe dig med. Siden du fik din første hælspore, har videnskaben nemlig lært meget mere om hælsporer. Og du er ikke den eneste, som har den lidelse.

Også øvelser hjemme

I mange tilfælde behøver du slet ikke at skulle besøge en fysioterapeut regelmæssigt for at komme af med den. Du skal selvfølgelig besøge fysioterapeuten, så han eller hun kan vurdere, hvordan den skal behandles. Men ofte kan fysioterapeuten også give dig et sæt øvelser, som du kan udføre derhjemme uden, at han er der til at overvåge, at du gør det rigtigt. Du kan så nøjes med at gå til tjeks hos din fysioterapeut. Og det kan da være en fordel. Især de dage, hvor du måske har lidt stærkere smerter – eller hvor du bare ikke vil udenfor, fordi det er hundekoldt.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *