Kunne du godt tænke dig, at udskifte dit slidte oliefyr med et miljøvenligt alternativ, der oveni hatten skærer op mod 50 % af din varmeregning? Så er en miljørigtig varmepumpe den rigtige løsning.
En varmepumpe reducerer ydermere dit CO2-udslip, og opvarmer din bolig på en effektiv måde. En luft til luft varmepumpe udnytter nemlig, at solen opvarmer vores luft.
Hvis du leder efter et alternativ til dit gamle olie- eller gasfyr, der skal kunne opvarme din bolig og dit brugsvand – så skal du kigge efter en såkaldt luft til vand varmepumpe. Denne varmepumpe vil kunne give dig store besparelser på din varmeregning, og bruger udeluften til at varme din bolig op.
Hvis du lige nu varmer din bolig op med et oliefyr, vil du formentlig kunne betale din investering i en varmepumpe tilbage på mindre end 10 år, grundet de store besparelser forbundet med afskaffelsen af dit oliefyr.
Lidt om varmepumper
Du kan opfatte en varmepumpe som en slags omvendt køleskab, der opvarmer din bolig og dit brugsvand. Det der foregår, rent praktisk, er sådan set, at varmepumpen pumper noget termisk energi fra et reservoir til et andet.
Pumpen har brug for strøm for at kunne fungere, men du får ca. 3 gange så meget varme tilbage – som du forbruger i strøm. Dette illustrerer ligeledes, hvorfor en varmepumpe er en rigtigt effektiv og miljøvenlig måde at opvarme på. Du får nemlig tre gange så meget varme, som du betaler for.
Selve varmepumpen er en boks, der placeres udenfor dit hus – og indeni boksen finder du en ventilator, en varmeveksler og en kompressor. Levetiden på en varmepumpe i god kvalitet forventes at være over 20 år – og de fungerer som regel uden de store problemer.
Hvis du er en del af en gennemsnitlig familie på fire personer, der bor i et hus på 130 km2 – så kan du, med en varmepumpe, spare i omegnen af 10.000 kroner om året ved at udskifte oliefyret med en luft-til-vand varmepumpe. En varmepumpe er en økonomisk ansvarlig og ikke mindst miljørigtig investering.
Varmepumpens effektivitet
Når du undersøger markedet for varmepumper, så skal du naturligvis vide lidt om de forskellige pumpers effektivitet, for at kunne træffe den helt rigtige beslutning. Det er her, at varmepumpens COP-tal kommer ind i billedet.
Pumpens COP-tal (Coefficient of Performance) kaldes også for effektfaktor på dansk, og tallet siger noget om varmepumpens effektivitet. Pumpens effektfaktor beskrives nemlig med et tal, og det tal fortæller dig, hvor mange kW varme pumpen producerer – for hver kW strøm den får tilført.
Altså, hvis din varmepumpe har et COP-tal på 3 – så får du 3 kW varme for hver kW strøm du forbruger. Det er der naturligvis god økonomi i, og det er derfor en god ide, at vælge den varmepumpe, der har det højeste COP-tal.
Der er naturligvis nogle få betænkeligheder forbundet med varmepumpens effektfaktor, da producenterne ikke nødvendigvis har samme måle-metoder – men det er som udgangspunkt en god rettesnor. Det er ligeledes den nemmeste måde at sammenligne varmepumper på.
Kilde: Bedste-varmepumpe.dk