Ved du, hvad der er virkelig fascinerende? Nå ja – det er der jo egentlig meget, der er – men lige her er det faktisk den teknologi og den viden, der gør det muligt at fastlægge nogle mål og koordinater midt ude på “Lars Tyndskids Mark” så at sige, der fascinerer mig. Af forskellige og helt ligegyldige årsager blev jeg for en måneds tid siden vidne til det arbejde, som et par landmålere udførte – og jeg tabte nærmest kæben af beundring!
Fastlæggelse af skel
Midt i det hele – sådan næsten da. Det var ude ved fjorden, og der var reelt ikke andet en en stubmark. Nærmeste menneskeskabte struktur var den ene af masterne, der sender elledningerne hen over vandet. Og der stod de så – de der to landmålere inde fra Landmålercompagniet
Jeg var selvfølgelig nysgerrig, så jeg gik hen til dem og spurgte lidt ind til, hvad de rodede med. Den ene af dem forklarede mig, at de skulle igang med en såkaldt fastlæggelse af skel, der egentlig handler om, hvor grænsen mellem 2 grunde præcist går. Nu var min nysgerrighed vakt! Skulle der mon bygges derude?
Det ville han selvfølgelig ikke fortælle, da han sagde, at det ikke lå under hans ret at fortælle noget om det. Men han var mere end villig til at fortælle om noget af det smarte grej, de brugte til at fastlægge det skel.
Millimeters nøjagtighed
Jeg kan sagtens forholde mig til, at man kan måle en træplade op med under en millimeters nøjagtighed – men at det er muligt at afsætte skellet med reelt én millimeters præcision midt ude i ingenting – DET er sgu imponerende!
De benytter en kombination af såkaldte fikspunkter og noget GPS halløj, som jeg ikke helt forstår – men bare må erkende virker.
Det er noget ganske avanceret grej – og helt anderledes fancy end det, jeg husker fra min barndom, når vi drenge rendet rundt og forstyrrede landmålerne i deres arbejde. Det er godt nok fagre nye verden!