Det koster at spare

Umiddelbart har det nok været lidt dyrt, efter at jeg for godt et halvt år siden besluttede at skifte stort set al belysning i vores hus ud med noget nyt og mere tidssvarende. Men til gengæld kan jeg se frem til ret betydelige besparelser på elregningen mange år ud i fremtiden, og hvis ellers fabrikanternes løfter holder, hvad de lover, så vil der også gå en hel del år, før jeg næste gang skal skifte en pære i en lampe.

Det var faktisk en næsten morsom tilfældighed, der satte mig i gang med at gå over til LED belysning i vores hjem. Det var nemlig en lille snak med vores nabo ude på fortovet i begyndelsen af december måned sidste år, der fik mig til at undersøge mulighederne for at skifte vores traditionelle belysning ud.

Vores nabo har de senere år gjort en hel del ud af at udsmykke sit hus med en masse lys op til jul. For ham er det vist noget af en hobby, men jeg har flere gange tænkt, at det må være hamrende dyrt i elforbrug. Det nævnte jeg for ham den dag ude på fortovet, men han rystede nærmest lidt overbærende på hovedet af mit spørgsmål.

Se nu den her, sagde han og viste mig en lang lyskæde, han havde viklet ind i grenene på et træ, han har stående i forhaven. Her er tale om en LED lyskæde, og selv om den har 80 små lys i kæden, bruger den så lidt strøm, at det dårligt nok kan løbe op i 10 øre pr. time, den er tændt, forklarede han.

Han fortalte også, at LED teknikken nu har bredt sig til stort set alle former for belysning, så han havde selv valgt at skifte en del af den indendørs belysning i hjemmet ud for at spare på elforbruget.

Det satte mig i gang med at undersøge tingene, og det første, jeg gjorde, var at købe et nyt LED armatur til den udendørs belysning ved vores entredør. Min kone havde i et stykke tid plaget mig om at skifte den gamle og noget rustne lampe ud med en ny, så det var helt oplagt at starte der.

Efterfølgende fik jeg mod på at udskifte de fleste af vores traditionelle glødepærer i husets lamper, fordi man nu kan købe LED pærer i størrelser, der passer til de fleste lamper. De er måske nok lidt dyre, men holdbarheden er angiveligt lang, og elforbruget er helt sikkert meget lavt i sammenligning med almindelige pærer og også en hel del mindre end i de såkaldte spare pærer.

Og så giver den moderne teknologi også nogle smarte muligheder. For eksempel har jeg ude i vores entre monteret en lang LED lysskinne på soklen til det garderobeskab, vi har derude. Den giver et godt lys nede ved gulvet, så man altid kan orientere sig uden at tænde andet lys, og forbruget af strøm er så lavt, at det i praksis er ligegyldigt, om man husker at slukke det efter sig eller ej.

Disclaimer

1 thought on “Det koster at spare

  1. Rigtig god tekst, der kommer ind på hvad besparelserne på LED lys egentligt er. og hvor og hvordan man kan benytte F.eks. LED strips eller diverse LED pærer som f.eks. en LED E14 eller E27 pære i huset derhjemme. Det giver som skrevet ovenover en hel anden belysning end det man er vant til med en almindelig traditionel el pærer.

    LEDsale.dk har et rigtig bredt udvalg af diverse LED belysninger til huset derhjemme. Tjek det ud, hvis i leder efter noget bestemt.

    kh.
    Nicklas

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *