Byen på toppen

Da jeg første gang så det med “Byen på toppen”, tænkte jeg faktisk, at der måtte være tale om Skagen, men det var der ikke. I stedet var der tale om det sted / den by, som af mange er kendt som det ultimative sted at holde ferie i Danmark. Og ja – det er selvfølgelig Gilleleje i Nordsjælland, jeg taler om her. Og faktisk ER byen jo på toppen af Sjælland med en enestående udsigt over Kattegat. Så der er mening med galskaben i byens slogan.

For mig har Gilleleje altid handlet om en sælsom og skøn blanding af duften af hav, røgede fisk på havnen, hyggelige stunder med en kold øl, synet af erhvervsfiskerne på vej ind med dagens fangst og sidst men ikke mindst: De mange interessante mennesker!

Jeg fandt mit sted i Gilleleje via en hjemmeside, der sælger sommerhuse i Gilleleje – og fra det øjeblik, jeg fik nøglerne overdraget, var jeg solgt til byen og egnen. Geniale omgivelser og i yderst behagelig køreafstand fra København, hvor jeg jo bor, når jeg altså ikke kan snige mig afsted til mit paradis i det nordsjællandske.

Mad er jo en vigtig ting – ikke mindst på en ferie. Derfor deler jeg lige et link med dig til spisesteder i Gilleleje.  Skal du til byen, vil jeg anbefale dig at kigge forbi en af restauranterne – de serverer faktisk en herlig mad til fornuftige penge. Selvfølgelig lidt dyrere i sæsonen, men sådan er det jo bare 🙂

Billedet herunder er fra Esrum Kloster, der ligger lige ved Gilleleje – og det er altså et skøøønt sted at opleve:

2014-06-05_14-34-08

Havnen og fiskerne i Gilleleje

Havnen er sådan RIGTIG dansk med fiskekuttere og lystbåde samlet ét sted. Og fiskerne – ja de er super seje og du kan altid lave en god handel med dem, hvis du er til ekstremt frisk fisk, som jeg er det. Bare mød op nede på havnen og vær lidt fræk på den gode måde – så får du både en hyggelig snak og fisk med hjem til småpenge.

Gilleleje var i øvrigt et af de steder, hvor danskerne udrettede heltegerninger under anden verdenskrig. Her blev stakkels jøder på flugt fra tyskerne gemt, til fiskerne kunne transportere dem til Sverige, hvor de kunne finde fred. En indsats, som de lokale er stolte af, og selvom der ikke er nogen nulevende tilbage far dengang, kan deres børn og børnebørn med tydelig stolthed fortælle historierne fra dengang.

Kig forbi – måske ses vi nede på havnen til en snak? Du skal dog ikke lige kigge forbi i maj, for jeg har netop bestilt mit livs drømmerejse: En rejse til Hawaii 🙂

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *