Afstandsmåler med eller uden laser

Jeg ser sommetider nogle landmålere, der render rundt ude på markerne og måler op. Du ved, de kommer med deres udstyr. Sådan nogle gule pinde med sorte markeringer, kikkerter på stativer og så står de og måler i timevis. De arbejder altid i hold. To eller tre personer sammen. Jeg fatter ikke, hvad det egentlig er, de gør. Jeg har set, at der er altid en af dem, som tager en masse noter. Jeg tænker, at det er målene, de registrerer på en eller anden vis. Jeg har også på fornemmelsen, at de dobbelttjekker de mål, de noterer. Og det kan jeg da godt forstå. Hvis de nu er udsendt fra kommunen, som skal til at forberede infrastrukturen til et nyt boligkvarter, så skal målene være præcise. Der skal anlægges veje. Der skal lægges el og internet.

Afstandsmålere

Det, jeg bare ikke forstår, er, hvordan gør de det? Landmålerne. Altså man kan jo få elektroniske afstandsmålere i dag. Man kan måle via GPS systemer. Så hvorfor gør de, det så på den der gammeldags måde med gule stænger, der bliver plantet i jorden og kikkerter? Er det en mere præcis måde at måle afstande på?

Ja, det er et mysterium for mig. Altså at de ikke bare bruger en elektronisk afstandsmåler. Er det et spørgsmål om, at kommunen ikke har råd til at give dem moderne udstyr? Eller er det bare, fordi at sådan har de lært det, dengang de studerede? Det er jo ofte, sådan at vi sjældent bevæger os væk fra det vi har lært som børn og helt unge.

Landmålere

Ja, jeg skal ikke sidde her og gøre mig klog på, hvordan landmålerne jeg ser ude på markerne, der ligger op til min grund, skal gøre deres arbejde. Jeg skal heller ikke betvivle deres målinger. Jeg skal måske tage mig sammen og sætte mig lidt mere grundigt ind i, hvad der egentlig står i lokalplanen for området, jeg bor i. Jeg vil da nødigt have et industrikvarter som ny nabo. Ej heller vil jeg bryde om, at det smukke landskab lige uden for mine vinduer bliver lavet om til en motorvej. Jeg går ind på mit hjemmekontor. Sætter mig ved min pc og begynder at finde lokalplanen for området, jeg bor i frem fra kommunens hjemmeside. Heldigvis er det forholdsvist nemt. De har et godt site, som er nemt at finde rundt på.

Laser afstandsmåler

Jeg er så gammeldags, at jeg faktisk printer lokalplanen ud. Undtagen kortene. Men teksten. Finder mine hæfteklammer sammen og samler papirerne i et bundt. Jeg finder min laser afstandsmåler til husbehov frem (læs: lineal!) og sætter mig til at læse. Linje for linje bliver streget ud, efterhånden som jeg kommer igennem teksten. Ja, det er min måde at læse tekster på. Jeg streger ud og tager noter. Når jeg så er færdig, bliver hele bundtet af A4-papir lagt til genbrug. Man kan altid printe ud på den anden side. Og når jeg kan se, at der er streger både på for- og bagsiden af papiret, bliver det smidt i bøtten med papir til genbrug.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *